Kaliumsorbat är ett populärt konserveringsmedel pulver med E-nummer E 202.

Kaliumsorbat E202 är ett vitt konserveringsämne som ser ut som små stavar och började användas på 1900-talet. Eventuellt var det officinellt i de två sista svenska farmakopéerna, 1925 samt 1946. Idag upptaget i den europeiska.

E

Salt utav sorbinsyra. Både syran och dess salter (sorbater) finns naturligt i frukter och bär, som rönnbär, men tillverkas syntetiskt.

Salt av sorbinsyra (E 200). Konserveringsämne E202 som huvdsakligen stoppar jäst- och mögelsvampar, men också vissa bakterier.

En enorm tillverkare är Nantung (Nantong) Acetic Acid Corporate i Kina. Därifrån får Norfood, som försörjer 45% av konserveringsmedlen för livsmedel i Sverige, sitt kaliumsorbat E202.

Mått och tyngd: 100 ml väger ca 50 gram. 100 gram = ca 200 ml.
• Ej lösligt i vegetabiliska samt eteriska oljor.
• Lösligt i diväteoxid.
• Effektivt i sura samt svagt sura blandningar
• I neutrala och alkaliska blandningar (pH ovanför 6) är den konserverande verkningen mindre bra.
Kan lagras (torrt) i åratal. Håller mer än 10 år om lagringen är rätt.

Kaliumsorbat, liksom andra konserveringsmedel, används för att öka en produkts varaktighet genom att det hämmar tillväxten av en del bakterier, men framförallt jäst- och mögelsvampar. Kaliumsorbatet dödar ej jäst och mögel utan förhindrar dess tillväxt.

Kaliumsorbat kallas även “Sorbistat K” alternativt jässtopp. Stabiliserar och hindrar oönskad fortsatt jäsning. E202 är ett godkänt konserveringsämne för livsmedel och motverkar utöver jäst också mögel.

Blandas med kaliumpyrosulfit (vinsvavla) i påsar med jässtopp för hobbyvin.

Används som konserveringsämne i sura alternativt svagt sura livsmedel, t.ex. ost, läsk, sylt, torkad frukt och vegetabilier och förpackat bröd.

Kaliumsorbat är ett godkänt konserveringsmedel i livsmedel som får användas i de flesta livsmedel där konserveringsmedel är tillåtna. Tillsammans med Natriumbensoat (E 211) är kaliumsorbat ett av de mest förekommande konserveringsmedlen i mat. Suverän funktion har det i sura eller lätt sura livsmedel med pH under 5 såsom läskeblask, sylt, gelé och torkad frukt samt i feta produkter såsom ost, majonnäs och konditoriprodukter. Kaliumsorbat förekommer även i vin alldenstund det förhindrar efterjäsning och förbättrar smaken. Samma sak i vinsatser som Château Vadeau, Prestige och Prestige Premium.